Een portret laten schilderen
Een portret laten schilderen is iets wat je niet elke dag doet. Daarom is het goed om zorgvuldig samen te kijken welke stijl, techniek en budget er bij jouw wens past. Hieronder leg ik je uit hoe ik werk.

Startgesprek
Elk schildering start met een gesprek over jouw verhaal, je wensen en de mogelijkheden. Ik neem uitgebreid de tijd om naar jouw verhaal te luisteren om dit te kunnen vertalen naar een beeld. Er wordt vanaf foto  geschilderd. Daarom mag je voor het eerste gesprek foto’s meenemen of doorsturen via de mail. Het is belangrijk dat foto’s van een scherpe en goede kwaliteit zijn. In de compositie worden verschillende foto’s verwerkt tot 1 geheel.
Vaak wordt er een innerlijk proces in gang gezet door het zoeken van foto’s en het vertellen van het verhaal. Dat kan soms een deel zijn van (rouw of trauma) verwerking. Er wordt immers iets geopend door ernaar te kijken en over te vertellen. Daar expressie aan te geven door het te vertellen kan soms al een helende stap zijn. Tijdens het gesprek samen kunnen er inzichten ontstaan of een ander licht geworpen worden op een situatie. Bijv. na een overlijden kunnen soms jarenlang schuldgevoelens blijven sudderen, die we mogelijk samen kunnen vrijlaten.
Wat een portret een uniek en persoonlijk maakt, zijn vaak de kleine details zoals een sieraad, een bepaald kledingstuk, een achtergrond van een geliefd natuurgebied of plek, verwijzing naar een hobby of geportretteerd met een (huis)dier. Daarover kan je vast nadenken voordat je komt.
Na het gesprek laat ik alle informatie op me inwerken zodat er zich intuïtief een beeld ontvouwd. Met het beeld dat ontstaan is, kan een compositie, een ontwerp van de foto’s gemaakt worden.
Soms heb ik via de mail contact over compositie of kan er een 2de gesprek plaats vinden waarin je de compositie kan bekijken en bespreken.

Schilderproces
Na aanbetaling kan er gestart worden met schilderen. Ik neem je mee in het schilderproces door je via foto’s op de hoogte te houden. Bij een olieverf schilderij kan je eventueel tussentijds een keer komen bezichtigen. Door een schildering te laten maken, opent zich een proces van heling. Soms geef ik tijdens het proces ook terugkoppeling wat ik energetisch ervaar, soms aan het einde van het proces. Dat is iedere keer weer uniek en ook persoonlijk wat jij prettig vindt. Ook is het mogelijk om via email in contact te blijven over het proces en met elkaar uit te wisselen als dat gewenst is. Wat ik tijdens het schilderen ervaar in de energie schrijf ik voor je op. Soms ontstaan er inzichten of vindt er een heel proces plaats. Soms een persoonlijk proces voor jou, soms voor de overledene of voor het familiesysteem.

Eindgesprek/ophalen schilderij
Wanneer het schilderij helemaal naar wens is, maken we samen een afspraak wanneer je het schilderij op komt halen. Ook voor het eindgesprek neem ik de tijd. De uitgeschreven tekst van het proces neem ik met je door en krijg je bij het ophalen van het schilderij mee naar huis.

Kom op tijd met je wens
Elk creatief proces neemt zijn eigen tijd in beslag, bij elke techniek is tijdsbestek ook weer anders. Een olieverf schilderij neemt bijv. al gauw een aantal maanden in beslag, een aquarel of tekening zo’n 2 a 3 weken, afhankelijk van aantal liggende opdrachten. Omdat ik ook energetisch werk, ik stem af en geef ruimte en tijd om de energie van het proces zijn werk te laten doen, betekent dat er soms meer tijd nodig is om een bepaald stuk energetisch door te werken zodat het geschilderd kan worden. Is het schilderij voor een bepaalde gelegenheid en moet het voor een bepaalde datum klaar zijn? Kom dan op tijd met je wens bij me.

De prijs van een portret
De prijs van een portret is afhankelijk van verschillende factoren zoals, of het 1 of meerdere personen afgebeeld worden, een effen of specifieke achtergrond, voorwerpen en sieraden,
gedetailleerde kleding. Een portret ten voeten uit of alleen het hoofd met schouders. Ook kan er van zwart-wit foto een kleuren schildering worden gemaakt. Formaat speelt ook een rol in prijsbepaling. Mijn ervaring is dat bij het portretteren van een overleden dierbare vaak niet gekozen wordt voor een grote afmeting van het schilderij. Men ervaart een grote afmeting en levensgroot schilderij van een overleden dierbare vaak als te confronterend. Maar ook dit is heel persoonlijk natuurlijk.
Het materiaal is ook bepalend in de prijs. Zo is een olieverf schilderij veel kostbaarder en neemt meer tijd in beslag als een aquarel of een tekening. De prijzen hieronder genoemd zijn een indicatie.

 

Basisprijs olieverf portret.
Wat je krijgt:
- schilderij in olieverf met 1 portret van hoofd en schouders
- voorgesprek van 1,5 uur waarin we samen de mogelijkheden verkennen
- ontwerp (indien nodig) die ik digitaal aan je doorstuur
- tussentijd wordt je op de hoogte gehouden van het proces met foto's
- eventueel tussendoor schilderij bezichtigen
- uitleg van symboliek/boodschap bij het schilderij
-  eindgesprek
-schilderij incl houten baklijst
Formaat:                            Prijs:
20x20 cm.                         638,=
24x30 cm.                         825,=
30x30 cm.                         908,=
30x40 cm.                         1042,=

Basisprijs aquarel portret
- aquarel portret 1 persoon hoofd met schouders
-  effen achtergrond, excl. lijst
- voorgesprek van 1,5 uur waarin we de mogelijkheden samen verkennen
- ontwerp (indien nodig) digitaal
- tussentijd wordt je via foto's van het proces op de hoogte gehouden
- uitleg van de symboliek/boodschap bij het schilderij
- nagesprek waarin de symboliek/boodschap besproken wordt

Formaat:                            Prijs:
20x20 cm.                         250,=
24x30 cm.                         340,=
30x30 cm.                          375,=                  
30x40 cm.                          440,=

Basisprijs van een getekend portret
- getekend portret 1 persoon hoofd met schouders
- effen achtergrond, excl. lijst:
- voorgesprek waarin we samen de mogel;ijkheden bekijken
- tussentijd wordt je op de hoogte gehouden met foto’s
- de uitleg van symboliek/boodschap bij het kunstwerk
- eindgesprek waarin de symboliek/boodschap wordt uitgelegd

Formaat:                            Prijs:
20x20 cm.                         125,=
24x30 cm.                         170,=    
30x30 cm.                         190,=    
30x40 cm.                         220,=    

Betaling
Na het eerste gesprek, maak ik een prijsopgave van de kosten van het kunstwerk.
Bij grotere werken wordt er na aanbetaling van 1/3 van de prijs gestart met het creatieve proces, met de compositie. Betaling in termijnen is mogelijk. Vaak wordt er in 3 termijnen gespreid de betaling voldaan. 1/3 als aanbetaling, 1/3 tussentijds en 1/3 bij oplevering.
Wil je eerst een ontwerp, dat kan. Voor het ontwerp wordt 50 euro in rekening gebracht. Dit omdat een compositie maken, de basis is voor het latere werk, best wat tijd in beslag neemt. Wanneer je besluit tot het overgaan van het maken van het kunstwerk, dan wordt de 50 euro met totaalprijs verrekend.

Contact
De prijzen hierboven genoemd, zijn een indicatie. Neem gerust contact met me op, voor een prijsopgave op maat. Dan bespreken we samen je wens en kijken welke techniek, formaat en details het beste bij je budget past. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kan je me hier mailen. Je bent van harte welkom om vrijblijvend je wens te bespreken. Ik laat je daarbij graag voorbeelden van schilderijen zien en leg je daarbij alles uit. Wees welkom!