Wat op Liefde gebouwd is,
kent geen vergeten.


De dood is een wezenlijk onderdeel van het leven. Door daarbij stil te staan, kunnen we de essentie van het leven ervaren. Wat werkelijk belangrijk is in het leven treedt meer op de voorgrond als de dood zijn intrede doet en we een geliefde moeten loslaten. Alle bijzaken vallen weg naar de achtergrond. Dingen waar we ons anders druk overmaken, doen er niet of veel minder meer toe. De essentie van de verbinding, de band die je samen had, komt meer naar voren, de Liefde die er was en je nog steeds voelt.

Het blijft voor mij steeds weer iets heel bijzonders om iemands herinnering, een persoonlijk verhaal toevertrouwd te krijgen om daarmee te mogen werken. Ervaringen die in woorden verteld worden, te vertalen naar beelden. Naar jouw ervaring luisteren en wat dit met jou gedaan heeft, wat het jouw gebracht heeft is het startpunt van de creatieve reis. Het delen van jouw verhaal, het bekijken van foto's kan helpen in het verwerkingsproces. Soms komen er inzichten of komt er een diepere betekenis naar voren. De herinneringen laat ik op mij inwerken. Intuïtief ontstaan er beelden waarmee ik ga schilderen. De schildering vormt door de beelden een nieuw verhaal. Dit symbolische verhaal kan je bij de schildering bestellen. Bij het ophalen wordt de symboliek van jouw kunstwerk bespreken en uitgelegd. Je krijgt een uitgewerkte versie ervan mee naar huis. Meer over de symbolische uitleg van een kunstwerk kun je hier lezen.

Een herinneringskunstwerk is een tastbare vorm om bij stil te staan, om te herdenken, om een plek te geven. Vaak hoor ik terug dat er kaarsjes bij gebrand worden, bloemen bij gezet worden. Dat het een plek krijgt in huis om bij stil te staan, om te delen met andere dierbaren. Om de herinnering levend te houden in je hart.

Diverse materialen en vormen kunnen worden ingezet om een herinneringskunstwerk te maken. Hieronder geef ik je uitleg over 4
 mogelijkheden. In een gesprek samen kijken we welke vorm jou het meest aanspreekt en het beste past bij jouw verhaal en budget.

Een geschilderd of getekend gedenkportret
Portret is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij een herinnering aan een dierbare. Hierbij zijn 3 mogelijkheden. Een portret in olieverf op houten paneel, een aquarel of een tekening op papier. Iedere techniek heeft een hele eigen uitstraling en is vaak heel persoonlijk waar je voor kiest. Olieverf heeft een langer schilderproces, wordt in vele lagen opgebouwd. Het heeft langere tijd nodig om tussendoor te drogen. De kleuren zijn diep en helder. Details kunnen heel verfijnt uitgewerkt worden. Aquarel heeft een sneller proces. Water droogt sneller dan olie. Aquarel heeft zijn eigen uitstraling vaak wat lossere toets. Een getekend portret is in zwart/wit op papier.
Meer over (gedenk) portretten kan je hier lezen

River Stone Art, gedenksteen
Op mijn wandelingen langs rivieren verzamel ik rivier stenen. Thuis worden die omspannen met leer zodat ze met olieverf beschilder kunnen worden. De beschilderde stenen zijn ontstaan als huisdier gedenk stenen maar kunnen beschilderd worden in diverse thema’s. De River Stone Art is een speciale serie waarbij je niet alleen een beschilderde steen krijgt maar ook een doosje waarin je het kan bewaren, Daarbij kan je de uitleg van de symboliek bestellen.
Meer over River Stone Art lees je hier.

Painted Book Art, gedenkboekje
Soms is een portret te confronterend om aan de muur te hebben. Daarom is het fijn dat je kan kiezen voor andere mogelijkheden zoals Painted Book Art. Dit zijn een miniatuur boekjes die met de hand vervaardigd worden van hout . De boekjes kunnen aan de binnenkant op 2 zijden beschilderd worden met olieverf. Samen kijken we welk onderwerp passend is. Zo kan je denken aan een dier dat na het overlijden verscheen of een portret van je overleden dierbare of huisdier. Unieke gedenkboekjes die vertederen en een speciaal plekje in je hart innemen. Meer over Painted Book Art lees je hier.


Wool Tree Art,
herinnering van textiel
Op mijn wandeling vond ik wol aan de doornen van de Meidbomen, die achter gelaten was door een schaapskudde. Dit was de start van een ontdekkingsreis van nieuw materiaal gebruik. Textiel is ook een vorm die mogelijk is om een herinneringskunstwerk van te maken. Zo kunnen er bijv. stukjes van een kledingstuk van een overledene in verwerkt worden. Technieken die daarbij gebruikt worden zijn ecoprint, ecoverven, wolvilten en borduren. Maar ook het verwerken van een stukje test of gedicht en gedroogde bloemen zijn een mogelijkheid.
Meer over textiele werken van Hawthorn-hill-wool lees je hier