Koester herinneringen
als parels in je hart.
Dankbaar voor mooie momenten
uit het verleden.


Sommige herinneringen wil je koesteren. Herinneringen die je in je hart meedraagt en ze daar levend houdt. Een geur, een zin of een lied maken dat je gelijk weer terug gebracht wordt naar dat ene moment. Naar degene die zo speciaal voor jou is, die een bijzondere rol in je leven vervulde. Naar het dier die jouw hart aanraakte zoals geen mens dat zou kunnen. Naar de geboorte van je kind of het verlies van een ouder. Een mensenleven is gevuld met ervaringen en herinneringen. Herinneringen om stil bij te staan, wat ze voor je betekent hebben. Dankbaar voor wat het je gebracht heeft.
Een speciaal moment in je leven die een uniek aandenken mag worden. Een tastbaar vorm mag krijgen.  Om af en toe bij dit moment stil te kunnen staan. Bij de verbinding met elkaar. Dat blijf ik een bijzonder gegeven vinden. Met een kunstwerk maak ik deze bijzondere momenten zichtbaar. Soms maakt het delen hierover iets wakker waarvan je eerst misschien nog niet zo bewust van was. Het delen van de herinnering kan inzicht geven. 

Het blijft voor mij steeds weer iets heel bijzonders om iemands herinnering, een persoonlijk verhaal toe vertrouwt te krijgen en mee te mogen werken. Ervaringen die in woorden verteld worden, te vertalen naar beelden. Naar jouw ervaring luisteren en wat dit met jou gedaan heeft, wat het jouw gebracht heeft is een heel belangrijk gegeven, een startpunt van mijn werk. Het delen en het er samen over hebben, kan helpen in een verwerkingsproces of inzichten geven. Soms komt er een diepere betekenis naar voren. De herinneringen laat ik op mij inwerken zodat er een beeld in mij ontvouwt van wat zichtbaar wil worden.

Wat een herinnering persoonlijk en herkenbaar maakt zijn vaak kleine dingen, een sierraad die iemand droeg, een plek in de natuur, een voorwerp die iets zegt over een persoon of een gebeurtenis, een (huis)dier of een bloem. Door dit toe te voegen krijgt jouw herinnerings-kunstwerk een persoonlijke en unieke toon. Daarbij kunnen er diverse materialen worden ingezet en zijn verschillende mogelijkheden welke vorm een herinnerings-kunstwerk kan krijgen. Hieronder geef ik je alvast een korte uitleg over de mogelijkheden. Samen kijken we wat het beste past bij jouw verhaal en budget.


Een geschilderd of getekend portret
Portret is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij een herinnering aan een dierbare. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Een portret in olieverf op houten paneel, een aquarel of tekening op papier. Iedere techniek heeft een hele eigen uitstraling en is vaak heel persoonlijk waar je voor kiest. Olieverf heeft een langer schilderproces, wordt in vele lagen opgebouwd. Het heeft langere tijd nodig om tussendoor te drogen. De kleuren zijn diep en helder. Details kunnen heel verfijnt uitgewerkt worden. Aquarel heeft een sneller proces. Water droogt sneller dan olie. Aquarel heeft zijn eigen uitstraling vaak wat lossere toets. Een getekend portret is in zwart/wit op papier.
In veel van mijn werken staat een cirkel centraal. Dit kan ook bij een portret maar dat hoeft niet. Het is mogelijk om een zwart foto in kleur te laten schilderen.

Meer over (gedenk) portretten kan je hier lezen


Gedenkstenen
De gedenk stenen worden vaak gebruikt voor huisdieren of een dier als symbool voor een overledene. Na het overlijden worden er wel vlinders of vogels gezien die als boodschapper van spirit komen. De stenen worden omspannen met leer waarop met olieverf wordt geschilderd. Door het gebruik van leer zijn gedenkstenen alleen voor gebruik binnenshuis. Ze worden vaak op een speciale plek gelegd, bij foto van overledene met een kaarsje of bloemen. Een speciale plek om een overleden mens of dier te herdenken. Er zijn 2 soorten gedenkstenen die ik maak. De River Stone Art is een speciale serie waarbij je niet alleen een beschilderd steentje krijgt maar ook een doosje waarin je het kan bewaren en een kaart met de uitleg van de symboliek van de voorstelling. De gedenkstenen zijn wat groter en zwaarder van formaat dan de rivier stenen.
Meer over gedenk stenen lees je hier.
Meer over de River Stone Art lees je hier.


Schilderij van textiel
Textiel is ook een vorm die mogelijk is om een herinnerings kunstwerk van te maken. Een kledingstuk is een hele tastbare vorm van herinneringen. Heb je kleding die je maar niet weg kan doen? Van een speciale gelegenheid of van iemand die je dierbaar is, die is overleden. Mag dat kledingstuk een andere vorm krijgen? Dan kunnen we samen kijken of we dat speciale kledingstuk(ken) voor een deel kunnen verwerken in een schilderij.
Delen van de stof van het  kledingstuk, stukjes tekst, papier en nieuwe stof eventueel met ecoprint  (met bladeren en bloemen) geverfd, dit kan allemaal verwerkt worden in een schilderij. Alle stukjes stof komen samen tot 1 geheel. Het kan verder worden uitgewerkt met garen, lint, stiksels en borduursels. Een andere mogelijkheid is dat er vanaf een foto geschilderd wordt op de stof. Als het doek klaar is wordt het omspannen op een raamwerk en kan het eventueel ingelijst worden.
Meer over een herinnerings schilderij van textiel lees je hier.