Het werken met textiel is mijn eerste passie. Ik ging pas rond mijn 40ste schilderen maar in mijn tienerjaren was ik altijd bezig met stofjes. Ik volgde 8 jaar textiele werkvormen op school. Maakte kleding voor mezelf en anderen. Door het drukke gezinsleven raakte het op de achtergrond maar helemaal weg is het niet geweest. Dat er meer mogelijk is met textiel dan alleen kleding maken, ontdekte ik toen ik een kledingstuk kreeg van een oud oom die overleden was. Hij droeg altijd een blauwe overal op de boerderij. Dat was niet alleen zo kenmerkend voor hem maar de overal stond ook symbool voor een periode in mijn leven. Het boerenleven waar ik kennis mee maakte als kind. De weidsheid van de velden waar ik uren doorheen kon lopen en de vrijheid die ik daarin voelde om mezelf te zijn. Ook bij hem. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen dat dit kledingstuk zomaar wegegooid zou worden. Niet alleen kreeg ik deze overal maar ook zijn liedboek van de kerk. Het geloof speelde een belangrijke rol in zijn leven. Met dit kledingstuk wilde ik iets bijzonders doen. Zo ontstond het eerste herinneringswerk van textiel. Ik maakte een tas, waar in de versleten gaten van zijn overal, teksten uit het liedboek verstopt zaten.

Misschien heb jij ook wel textiel, bijv. een kledingstuk die je niet weg kan doen. Waar je een bijzondere herinnering aan hebt. Aan een speciaal moment in je leven of iemand die je dierbaar is. Babykleding, stof van je trouwjurk (of die van je moeder/oma), kleding uit de familie of een speciaal feest. Stof waar je een verbinding mee voelt en die van vorm mag veranderen. Delen van een kledinstuk (of andere vorm van textiel ) worden verwerkt tot een doek. Daar kunnen andere materialen aan toegevoegd worden, zoals vilt, papier, tekst, bordursels en stiksel. Ook kan er vanaf foto worden geschilderd op stof. Of kan er nieuwe stof worden toegevoegd die geverfd is met ecoprint. Wanneer het doek klaar is wordt het op een houten raamwerk gespannen en kan het eventueel worden ingelijst.

Door samen stil te staan bij een herinnering, kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. Kan er ruimte komen voor wat het je heeft gebracht en hoe het je leven heeft gevormd. Welke stukjes je eruit kan meenemen en wat je achter laat. Deze stukjes vormen samen met de ontstane inzichten een nieuw geheel. Net zoals eruit het oude kledingstuk stukjes samen gevoegd worden met nieuwe stof en er zo een nieuwe vorm ontstaat. 

Mocht je belangstelling hebben dan kijken we samen, in een vrijblijvend gesprek, naar de mogelijkheden. Daarin luister ik naar jouw wens en herinneringen om een kledingstuk te kunnen transformeren naar een nieuwe vorm.

De prijs van een herinnerings kunstwerk is afhankelijk van de grote van het kunstwerk. Welke materialen er worden toegevoegd. Of er op de stof een afbeelding geschilderd wordt. En of er gevilte of ecoprint geverfde stof in verwerkt wordt. En of het werk ingelijst wordt.
Mocht je belangstelling of vragen hebben neem gerust contact met me op via email