Dier als teken na de dood
Op de ochtend van haar begravenis scheen de zon laag over de sneeuw, die zich als een witte deken over de akkers had neergelegd met een maagdelijke witte schoonheid. In mijn buik groeide een nieuw leven, ik werd opnieuw moeder. Op deze dag moest ik mijn eigen moeder loslaten. Op het verse zand naast haar laatste rustplaat zat een klein roodborstje, die alles rustig gade leek te slaan toen wij gezamelijk om haar graf stonden. Zijn fel oranje stak af bij de witte sneeuw. Als een teken van haar aanwezigheid, keek het roodborstje toe. Door de jaren heen verscheen het roodborstje steeds aan mij en mijn kinderen. Soms vloog ze even een stukje met ons mee. Dat was voor ons een teken, ik ben bij jullie.
Roodborstje is een symbolisch teken van hoop, dat je leven vooruit gaat (ook al lijkt het na een overlijden stil te staan).
Er is ook een legende over het Roodborstje. Zo zou hij een doorn uit de doornenkrans hebben gehaald toen Jezus aan het kruis was. Daarna prikte het Roodborstje zich aan de doorn waarop zijn borst rood kleurde. De doornenkrans staat symbool voor de bespotting van het koningsschap, de rijkdom die binnenin ons zit. Als je de doornen (de angsten om te zijn wie je bent) wegneemt, vult ons hart zich met Liefde.

Misschien heb je zelf ook een soort gelijke ervaring beleefd waarin een dier naar voren kwam na een overlijden. Heel vaak zijn het vlinders of vogels. Soms is er zelfs voor het overlijden gesproken over een teken van leven na de dood doorgeven.
Wat een voorrecht om dit te mogen ontvangen en ik voelde dat ik hiermee iets mocht doen. Dier en mens mocht gaan verwerken in schilderijen. Om de symboliek van het dier nog meer naar voren te laten komen zodat het inzicht, troost en helen mag brengen.

Heb je belangstelling in een schilderij van een overledene met dier, dan luister ik graag naar jouw verhaal. Vanuit dit verhaal ontstaat het schilderij, geschilderd vanaf een goede scherpe foto van je dierbare. In een vrijblijvend gesprek mag je zowel je verhaal als de foto's delen en kijken we samen hoe het ontwerp voor het schilderij kan ontstaan.
Ook is het mogelijk om alleen het dier te schilderen, bijv op steen.

Voor belangstelling of je vragen neem gerust contact met me op. Je kan me bereiken via email